naravno-gibanje-logo

Trening okvirji 

Ena od velikih zmot, ki smo jo sprejeli za samoumevno je čas, ki si ga moraš vzeti za trening. Da se bomo razumeli, v tem tekstu pišem o rekreaciji in ne o treningih profesionalnih športnikov, ki jim treningi in tekmovanja predstavljajo poklic - to je tema za kdaj drugič.
Skoraj vedno, ko se s kom pogovarjam o treningu, mi pove, da trenira 2x do 3x tedensko po eno uro. Ali pa na drugi strani tisti, ki nimajo časa, da bi si ga lahko vzeli za trening. Če bi se ljudje bolje zavedali svojega telesa in gibanja, bi ugotovili, da je lahko trening vsak trenutek in si za to ni potrebno jemati dodatnega časa. Sam recimo treniram vsak dan - hodim po stopnicah, skočim čez ograjo, naredim počep v trgovini, ko rabim nekaj iz spodnje police, dvignem nakupovalno vrečko polno stvari in jo nesem iz trgovine, delam z motiko in lopato na vrtu, sekam drva s sekiro, splezam na drevo, ko trgam jabolka,... Zavedanje je ključ vsega. Če že morate delati trening po eno uro dnevno, pa mislite da nimate časa, si trening razdelite na naprimer 12 delov. Vsako uro si vzamete po 5 minut za trening in boste na koncu dneva zagotovo imeli več ponovitev določenih vaj kot bi jih naredili v eni uri naenkrat. Preden najdete nov izgovor - če imate 5 minut časa za prebiranje statusov na socialnih omrežjih, od katerih ne boste imeli koristi, jih spremenite v 5 minut za trening.
Druga od zmot je ta, da moramo iti v neke vrste telovadnico ali fitnes, da bi telovadili. Telovadimo lahko kjerkoli, saj je naše telo najboljša naprava kar jih imamo. Obstaja toliko različnih vaj in položajev v katere se lahko postavimo, da vseh verjetno niti ne bomo uspeli poizkusiti. Za primer vzemimo skleco - enkrat postavimo roke v širini ramen, drugič jih postavimo širše, tretjič bolj nazaj, četrtič naredimo skleco na eni roki, petič na eni nogi,... Kot sem zgoraj že omenil, je ena od najboljših vadb naravno gibanje. To so gibalni vzorci, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju - vstajanje, plazenje, skoki, hoja, dvigovanje bremena, plezanje,... Če mislite, da so to prelahke in dolgočasne vaje, vas povabim na en trening ;)
Velik problem je tudi tekmovanje in primerjanje z drugimi. Noben človek ni enak drugemu in vsak je v nečem dober. Trening oziroma gibanje naj bo v prvi vrsti zato, da boste imeli zdravo telo in se v njem dobro počutili. S tekmovanjem si boste samo večali ego, če boste zmagovali oziroma bo vaš ego trpel, če boste izgubljali. Se pravi nič koristnega za življenje. Skozi svoje delo sem prišel do spoznanja, da je naš največji problem naš um. Ljudje si postavljajo preveč okvirjev, norm, pravil... Vsak, ki vsaj nekaj giba ima že pametno uro, ki naj bi vedela več kot človek sam o sebi. Na telefonih 100 aplikacij, ki vas naredijo v superljudi. Vse bi želeli sprogramirati in uokviriti, vendar na žalost pozabljamo, da življenje ne teče na tak način. Potrebno se je kdaj ustavili in pogledali vase, ter poslušati kaj nam sporoča telo. V nasprotnem primeru nekaj časa s takšnim uokvirjenim načinom dela napreduješ, nato pa prideš do limita in ko ne gre več naprej, se sistem sesuje. Vsaka bolečina ali poškodba bi nam morala biti znak, da nekaj ne delamo prav in da se je potrebno vprašati kaj je vzrok za nastalo stanje.
Tukaj vam postavljam vprašanje, kolikokrat ste se že lotili "spravljati v formo" in obupali? V literaturi in na internetu imate vse informacije tega sveta, pa vendar vsak dan vidim vse več bolnih in predebelih ljudi. Kaj je vzrok za takšno stanje? Tukaj lahko naštejemo ogromno dejavnikov (hrana, premalo gibanja, premalo spanja, stres,...), vzrok pa je samo naš um, ki vse te dejavnike sestavlja in nas posledično ovira. Zato je edina prava rešitev čiščenje od okvirjev uma, ne glede na to kaj počnete v življenju, tudi trenirate.